پرداخت مهریه | مهریه چگونه پرداخت می شود؟
زوجه می تواند به واسطه ی ارسال اظهارنامه به همسر خود تقاضای پرداخت مهریه کند. به عبارتی بهتر و صریح تر اظهارنامه به اوراق چاپی موجود در گستره ی دادگستری اطلاق می شود که حاوی دو عدد ستون است. یکی از این ستون ها دربرگیرنده اطلاعات خوانده و دیگری دربرگیرنده اطلاعات خواهان است و زن میباید تقاضای مهریه خود را در ستون خواهان نگارش نموده و به واسطه ی دادگاه آن را برای خوانده یعنی زوج ارسال نماید. در این هنگام خواهد بود که اظهارات مرد در ستون خوانده به ثبت خواهد رسید.
حال مهریه چگونه پرداخت می شود؟ بله دوستان بهتر است جهت کسب اطلاعات بیشتر از این موضوع با ما در امتداد این مطلب از وکیل علی حاتمی راد همراه شوید. پیش از آغاز این نوشتار از خود بهتر است یک نکته بسیار مهم را برای شما خاطر نشان شویم آن هم این است که:
نکته بسیار مهم:
زن میبایست بداند که در تمام طول این مدّت زمان میباید همسرش را تمکین نماید. چرا که در غیر از این حالت «یعنی عدم تمکین» زن ناشزه به شمار خواهد رفت و بدو نفقه تعلق نخواهد گرفت. بنابراین شما در راستای دریافت مهریه مکلّف هستید از همسر خود تمکین نمایید.
مطالبه مهریه از زوج:
_ توسط دادگاه ها.
_ توسط اجرای ثبت.
زمانی که مرد مازاد بر مستثنیات دین «ابزار کار و یا ماشینی که مرد با استناد بدان کار می نماید جزئی از مستثنیات دین می باشد.» حاوی تمکین مالی دیگری باشد، بدان هنگام وصول مهریه به واسطه ی اجرای ثبت و یا رجوع به دفتر حق راه سهل تر و سریع تر خواهد بود.
شرایط و ضوابط توانایی پرداخت و یا عدم پرداخت مهریه
زمانی که مرد توانایی پرداخت مهریه را داشته باشد ولو از پرداخت آن امتناع ورزد و اعلام دارد که شرایط پرداخت نمودن مهریه را ندارد. بدین هنگام زوجه می تواند به دادگاه رفته و مهریه خود را به اجراء بگذارد. در این زمان زوجه میباید طی ده روز دارایی و اموال همسر خود را معرفی نماید تا فوراً به منظور توقیف آن ها اقدامات مورد نیاز انجام شود. ولو چنانچه که تنها دارایی مرد حقوق دریافتی وی باشد و البته همسر دیگری را هم اختیار نکرده باشد تا به یک چهارم از حقوق زوج به زوجه تعلق خواهد گرفت. بنابراین وی مکلّف است آن را به صورت ماهیانه به همسر خود تسلیم نماید تا مهریه به حالت تمام و کمال پرداخت شود.
بهتر است خاطر نشان شویم تا به هنگام پرداخت کامل این دین مرد اجازه خارج شدن از کشور را نخواهد داشت. ولو چنانچه که اموال دیگری را در اختیار داشته باشد میبایست آن را فروخته و مهریه را بدین طریق پرداخت نماید.
اگر اموال خود را به نام شخص دیگر انتقال دهد شرایط چگونه است؟
حال اگر که مرد مالی را در اختیار داشته باشد و زن پیش بینی نماید که در طول مدّت زمانی که دادگاه تشکیل می شود امکان دارد مرد آن مال را به فروش رساند. و به کسی دیگر انتقال دهد می تواند از دادگاه رسیدگی کننده تقاضای قرار تأمین کند. سپس با این درخواست از جانب زوجه دادگاه قرار تأمین صادر خواهد کرد و بدین هنگام مال تا به صدور حکم دادگاه، توقیف خواهد شد تا زوج نتواند مال را به فروش رساند و یا انتقال دهد.
در غیر از این حالات، شرایط پرداخت ننمودن مهریه، ضمانت اجرایی خواهد داشت. ولو چنانچه که مرد توانایی و قدرت مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد در این حالت زوجه می تواند به دادگاه خانواده رود. و از وکیل خانواده برای انجام امور راهنمایی و مشاوره بگیرد. سپس دادخواستی را بنابر استرداد مهریه به دادگاه تسلیم نماید و شرایط پرداخت ننمودن مهریه را ایجاد نماید.
استرداد مهریه و رسیدگی بدان
بله، به این هنگام دادگاه به دادخواست زوجه مبنی بر استرداد مهریه رسیدگی خواهد کرد. حال چنانچه که زوجه استحقاق اخذ مهریه را داشته باشد، به این هنگام دادگاه حکم به پرداخت مهریه به واسطه ی مرد را خواهد داد. سپس مرد بنابر دستور دادگاه مکلّف خواهد بود از زمانی که برای آن به واسطه ی دادگاه مشخص شد، مهریه را به همسر خود پرداخت کند.
مهلت زمانی در راستای تجدید نظر خواهی نسبت به حکم صادره
مهلت تجدید نظر خواهی نسبت به حکم صادره توسط دادگاه بیست روز می باشد و زوجین در این مدّت زمان می توانند به رأی دادگاه اعتراض نمایند. بعد از صادر شدن حکم قطعی دادگاه، زوجه می تواند ماده ی دو قانون نحوه اجرای حکومت مالی را اعمال دارد. یعنی چنانچه که زوج معسر نباشد و بدهی خود را پرداخت ننماید، به سوی زندان رهسپار می شود. حال اگر که به واسطه ی دادگاه معسر شناخته شود، دادگاه رأی به تقسیط مهریه را می دهد.
دوستان عزیز امیدواریم که شما در این مطلب از ما با شیوه ی پرداخت مهریه به گونه ای جامع و کلّی آشنا شده باشید. حال بهتر است خاطر نشان شویم که شما دوستان عزیز می توانید در صورت وجود سؤالات بیشتر در این زمینه با مشاوران حقوقی ما در وکیل علی حاتمی راد مشورت حاصل فرمایید.