آیا دست فروشی جرم است؟


2022,11,19

امروزه تعداد افرادی که در گوشه های مختلف خیابان ها دست فروشی می کنند، در حال افزایش است. اگر برای شما هم جای سوال است که دست فروشی عملی مجرمانه است یا خیر حتماً این مطلب را بخوانید. اول از همه، قبل از اینکه به بررسی این بپردازیم که آیا دست فروشی جرم است یا نه، جرم را تعریف می کنیم. جرم در واقع رفتاری می باشد که در قانون برای آن مجازاتی معین شده باشد. منظور از مجازات نیز در علم حقوق، عقوبت قانونی رفتار مجرمانه است که توسط دادگاه برای فرد مجرم اجرا می شود. در این مطلب به بررسی این می پردازیم که آیا دست فروشی جرم است یا خیر؟

دست فروشی جرم است یا خیر؟

انجام دست فروشی در اماکن عمومی جزم و خلاف مقررات محسوب می شود. همچنین، دست فروشان در صورتیکه اقدام به فروش مواد مخدر یا وسایل مربوط به قمار کنند، محکوم به مجازات جرم ارتکابی می شوند. علاوه بر این، طبق قانون مجازات اسلامی و ماده 640، هر فردی که فیلم، عکس، نوشته یا هر چیز غیرقانونی و مغایر با عفت عمومی را در مکان عمومی بفروشد، محکوم به مجازات نقدی یا حتی زندان خواهد شد.

دست فروشی به تنهایی جرم محسوب نمی شود

دستفروشی براساس قانون جرم به حساب نمی آید. اما دست فروشی اجناس دزدی، فیلم ها یا تصاویر خلاف عرف و…. جرم محسوب می شود. در برخورد با دست فروشانی که کالاهای مجاز را به فروش میرسانند نباید رفتاری مخرب مانند ضرب و شتم، توهین یا تخریب اموال داشت. در صورتیکه اموال دست فروش توقیف شود یا مورد توهین و ضرب و شتم قرار بگیرد، می تواند اقامه دعوی کیفری یا حقوقی داشته باشد.

طبق قانون مجازات و جرایم، عملی جرم محسوب می شود که برای آن مجازات تعیین شده باشد. اما در قانون برای دست فروشی به تنهایی مجازاتی تعیین نشده و به همین دلیل جرم محسوب نمی شود. در کل می توان این نکته را بیان کرد  دست فروشی به طور ذاتی جرم نیست و در قانون اشاره ای به مجازات دست فروشی و غیرقانونی بودن آن نشده است.

آشنایی با برخی از جرایم مرتبط با دست فروشی

برخی از جرایم در قانون به طور غیر مستقیم یا مستقیم با دست فروشی مرتبط می باشند.اگر شما نیز اطلاعاتی درباره ی جرایم مرتبط با دست فروشی ندارید، خواندن این بخش از مقاله را از دست ندهید! برخی از جرایم مرتبط با دست فروشی عبارتند از:

  • جرایم مربوط به خرید یا فروش اموال سرقت شده: براساس ماده 662 قانون مجازات، هر فردی که با داشتن آگاهی و علم و اطلاع نسبت به مال سرقت شده، اقدام به خرید و فروش آن مال کند، به 74 ضربه شلاق و حبس از 6 ماه تا 3سال محکوم می شود. همچنین، نگهداری اموال سرقت شده نیز جرم محسوب می شود و فرد محکوم خواهد شد.
  • جرایم مربوط به خرید یا فروش اموال فرهنگی و تاریخی: براساس ماده 562 قانون مجازات، هر فردی که اموال تاریخی یا فرهنگی را بفروشد یا حتی خریداری کند به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم می شود. این قانون درباره خرید و فروش اموال فرهنگی و تاریخی تقلبی نیز صدق می کند.
  • جرایم مربوط به خرید و فروش مواد مخدر یا الکل: براساس ماده ی 702 مجازات اسلامی، هر فردی که اقدام به فروش یا حتی خرید نوشیدنی الکلی کند، به 6 ماه تا یک سال زندان و 74 ضربه شلاق محکوم می شود.

قوانین مربوط به دست فروشی طبق قانون مدنی

طبق قانون مدنی، هیچ محدودیتی برای دست فروشان در زمینه ی فروش اجناس و کالاهای آنها در خیابان ها تعیین نشده است. البته، این موضوع درباره ی کالاهای دزدی یا قاچاق و فروش نوشیدنی های الکلی صدق نمی کند. خرید و فروش نوشیدنی های الکلی، کالاهای دزدی، اسلحه جرم است و مجازاتی برای افراد در قانون تعیین شده است. بنابراین دست فروشان این کالاها جریمه و مجازات خواهند شد.

مامورین شهرداری باید طبق قوانین و مقررات به روند فعالیت دست فروشان نظارت داشته باشند. در صورتیکه ماموران شهرداری متوجه اقدام و فروش غیرقانونی دست فروشان شوند، باید نسبت به گزارش دست فروشان اقدام کنند. اما ماموران شهرداری نباید برخورد خشونت آمیز با دست فروشان داشته باشند و باید مطابق با حقوق شهروندی رفتار کنند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
3.5 2 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
صفحات شبکه های اجتماعی ما
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید تا از اخبار جدید و جزئیات خدمات ما مطلع شوید
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x