وکالت در دعاوی
بنابر حقوق قانونی اشخاص هر یک از طرفین دعوا می توانند از طرف خود وکیل دارای پروانه حقوقی انتخاب کنند و اگر هم شرایط و هزینه گرفتن وکیل برای شخص مقدور نباشد از طرف دادگاه وکیل معاضدتی برای فرد تعیین می شود همه وکلای دادگستری موظف هستند در سه دعوای مدنی به عنوان وکیل معاضدتی فعالیت کنند. در ادامه مقاله بیشتر با موضوع وکالت در دعاوی آشنا می شوید.
فرق وکالت مدنی با وکالت دعاوی
وکالت دعاوی به دادن اختیار برای دفاع از حق شخص به فردی است که دارای پروانه وکالت است ولی وکالت مدنی به نوعی از وکالت گفته می شود که طرفین در دفتر اسنادرسمی حاضر شده و وکالت نامه رسمی می نویسند تا وکیل در حوزه اختیاراتی که به او داده شده عمل کند.
انواع وکالت دعاوی
وکالت دعاوی می تواند در دو نوع عام و خاص باشد به این معنا که وکالت عام مطلق و برای تمامی امور در نظرگرفته می شود و وکالت خاص در رابطه با یک یا چند کار معین که در متن وکالت نامه ذکر شده داده می شود.
ماهیت وکالت نیز در دو نوع رسمی ، عادی یا شفاهی تقسیم بندی می شود.
۱.وکالت معاضدتی
وکالتی که در ان ارجاع وکیل توسط کانون وکلا یا قوه قضاییه صورت می گیرد.
۲.وکالت تسخیری
وکالتی که برای دفاع موکل از جرائم امور کیفری مانند حبس ابد، قصاص نفس، رجم معرفی می شود.
۳. وکالت مطالعه پرونده
برای ان دسته از افرادی که قصد اطلاع از پرونده حقوقی که زیرنطر وکیل دیگر است و یا برای اشخاصی که توانایی پرداخت حق وکالت در دفاع را ندارند از این وکالت استفاده می کنند.
۴. حق الوکاله وکیل
چنانچه خواهان پرونده وکیل داشته باشد ، طبق ماده ۵۱۵ و ۵۱۹ قوانین اجرای دادرسی حق الوکاله وکیل از محکوم پرونده گرفته می شود و از این نظر داشتن وکیل برای محکوم له رایگان است.
۵.وکالت تعینی
وکالتی که به وکیل انتخابی فرد یا تعینی ارجاع داده می شود.
۶. وکالت اشخاص حقوقی
اعطای وکالت به وکلا در پیگیری امور حقوقی که از سوی شرکت های خصوصی اعطا می شود که البته در دادگاه ها پذیرفته نمی باشد.
شرایط وکالت دعاوی
در صورتی که وکیل حق توکیل به غیر را داشته باشد می تواند به دیگران این وکالت را بدهد که می بایست در وکالتنامه قید شده باشد.
وکالت دعاوی در صورت مرگ ، جنون و یا عزل توسط موکل رفع می شود.که به صورت عادی یا کتبی به دادگاه اعلام می شود.
همچنین وکیل می تواند از سمت خود استعفا دهد که البته باید به دادگاه اطلاع دهد.
سوالات متداول
- آیا حق داشتن وکیل باید در زمان تحقیقات به مشارالیه اعلام شود؟
بله حق داشتن وکیل بر طبق ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی باید به صورت شفاف و قابل درک اعلام شود در غیراین صورت ادامه تحقیقات اولیه فاقد اعتبار قانونی است.
- آیا بازپرس در مرحله مقدماتی تحقیقات حق دخالت در کار وکیل نسبت به متهم را دارد؟
خیر از انجا که بخش عمده پرونده کیفری به مرحله تحقیقات مقدماتی مربوط است، بازپرس به هیچ وجه حق ممانعت از دخالت وکیل نسبت به امور پرونده موکل خود ندارد
- مدت رسیدگی به پرونده تحقیقاتی در دادگاه و دادسرا چقدر است؟
به طور کلی مدت رسیدگی به پرونده ها در دادسرا نسبت به دادگاه طولانی تر است و در مواردی چند سال به طول میانجامد با اینکه در دادگاه ممکن است در جلسه اول رای صادر شود.
- آیا داشتن وکیل اجباری شده است؟
به علت دادرسی های نابجای و بیان ناصواب در محاکم و جهت حفظ حقوق شهروندان و بر طبق ایین نامه دعاوی حقوقی داشتن وکیل اجباری شده تا هم به نفع مردم و هم وکلای دادگستری باشد.
- به چه علت اجباری شدن حق وکیل به نفع مردم است؟
حتما با این جمله که هر صحبت شما ممکن است بر ضرر خودتان استفاده شود روبرو شده اید شاید بارز ترین علت اینکه بگوییم داشتن وکیل به نفع مردم است در همین جمله نهفته باشد.
کلام آخر
در یک جمع بندی می توانیم بگوییم وکالت در معنای لغوی به معنای نماینده و شخصی است که برای انجام کاری تعیین شده است.به معنا که موکل کلیه اقدامات وکیل را عملی از طرف خود می بیند. همچنين در آیین دادرسی لزوم داشتن وکیل در دعاوی به علت دشواری مسائل حقوقی قید شده است. در غیر این صورت ممکن است به علت نابلدی فردی به ناحق در دعوا پیروز شود.