گواهی عدم پرداخت چک
در این مقاله می خواهیم به بررسی نکات و اطلاعات لازم در مورد گواهی عدم پرداخت چک بپردازیم. دریافت گواهی عدم پرداخت جزو اولین مراحل اقدام به پیگیری چک با روش های مختلفی مثل روش کیفری، حقوقی و ثبتی است.
شرایط مربوط به گواهی عدم پرداخت چک
در هر شرایطی که چک برگشتی باشد، یعنی هر زمانی که دارنده چک به بانک مراجعه کرده و وجه چک به هر دلیلی در قانون پرداخت نشود و دارنده چک مورد نظر تصمیم بگیرد آن را برگشت بزند، بانک مذکور وظیفه دارد برگه ای را تحت عنوان گواهی عدم پرداخت وجه به فرد مورد نظر ارائه دهد.
به طور کلی در این مورد، دلایلی که موجب پرداخت نشدن وجه شده به شکل کاملا واضح ذکر می شود و بعد از مهر و امضا از سمت بانک، به دارنده چک اعطا می گردد. علاوه بر آن در گواهی عدم پرداخت مشخصات کامل چک و مشخصات و نشانی کامل صادر کننده چک ذکر شده و برای اینکه صادر کننده چک از برگشت خوردن چک خود اطلاع پیدا کند، بانک یک نسخه از گواهی عدم پرداخت چک را با ذکر نام و نام خانوادگی و نشانی کامل دارنده چک، به نشانی او ارسال می کند.
اگر که موجودی حساب کمتر از میزان تعیین شده در چک باشد، دارنده چک می تواند مبلغی که هم اکنون موجود است را دریافت کند و بابت مقدار باقی مانده که در حساب موجود نبوده از بانک گواهی عدم پرداخت وجه بگیرد.
عدم پرداخت وجه چک توسط بانک
اگر مندرجات چک طبق قانون حاکم برآن درج نشده باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
2- اگر قلم خوردگی داشته و پشت نویسی چک صحت نشده باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
3- اگر چک مدت دار صادر شده باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
4- اگر مشتری فاقد موجودی و تعیین اعتبار باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
5- اگر دارنده چک به بانک مدارک لازم و قابل قبول که شامل شناسنامه، گواهینامه، گذرنامه، کدملی و کارت پایان خدمت می شود را جهت دریافت وجه نداشته باشد و یا درصورت لزوم پشت نویسی برای انتقال انجام نشده باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
6- اگر وجوه حساب جاری از طرف مقامات قضایی و ذیصلاح دیگر مسدود بود، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
7- اگر اعلام صاحب حساب، ذینفع چک و یا مراجع دیگر مبنی بر مفقودی ، کلاهبرداری ، جعل، سرقت برای چکهای خاص و یا کل دسته چک مشتری داشته باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
8- اگر امضاء صادرکننده تطبیق نداشته باشد، عدم پرداخت وجه چک توسط بانک صورت می گیرد.
گواهی عدم پرداخت چک کیفری
همان طور که گفته شد دریافت این گواهی برای پیگیری قانونی چک به روش های مختلفی انجام می گیرد که البته نکته مهمی که در مورد دریافت گواهی عدم پرداخت چک وجود دارد این است که در شرایطی که دارنده چک تصمیم بگیرد، چک را از طریق کیفری پیگیری کند، برای برگشت زدن چک 6 ماه فرصت داشته و باید از تاریخ صدور چک تا 6 ماه چک را برگشت زده و گواهی عدم پرداخت را از بانک مورد نظر دریافت کند.
پس از گذشت مدت زمان 6 ماهه برای آغاز شکایت کیفری امکان دریافت گواهی دیگر برای دارنده ی چک وجود ندارد. به عنوان مثال اگر شما چکی در یک تاریخ مشخص صادر شود، دارنده چک تنها می تواند تا 6 ماه پس از همان تاریخ چک را برگشت زده و گواهی را از بانک بگیرد. بعد از دریافت این گواهی می توان اقدامات لازم را برای دریافت وجه چک انجام داد.
گواهی عدم پرداخت وجه پشت نویسی شده
قوانین دریافت گواهی در مورد چک های پشت نویسی شده کمی متفاوت تر است. دارنده چک پشت نویسی شده برای اینکه بتواند وجه چک را مطالبه کند باید با توجه به موارد تعیین شده در پشت چک برای مطالبه آن و دریافت گواهی اقدام کند. برای مثال اگر چک قرار است در همان شهری که چک صادر شده است دریافت شود، دارنده چک فقط ۱۵ روز زمان دارد تا برای دریافت گواهی به بانک مراجعه کند. همچنین اگر چک در شهر دیگری صادر شده باشد و قرار است در شهر دیگری مطالبه شود، دارنده چک ۴۵ روز زمان برای گرفتن گواهی نیاز دارد.